Sedan 2016 har innovationsverksamheten koncentrerats till de tre huvudsakliga tillämpningsområdena industri, medicin och samhälle. Motiverat av att möta viktiga samhälleliga utmaningar och behov i näringsliv och offentliga organisation, i enlighet med vår övergripande strategi med holistisk syn på hållbarhet, har under hand några ytterligare delområden inkluderats, som t ex livslångt lärande under Samhälle, samtidigt som varje huvudområde fick ett fokusområde för särskild innovationstimulans.

Industri

Kvalitetsstyrning och -kontroll
Sensorinformatik och kameraövervakning möjliggör avancerad övervakning av exempelvis produktionsprocesser. Kontrollen av att hela tiden få aktuell data över en process höjer kvalitetsstyrningen. Data från övervakningen sparas och kvaliteten kan hela tiden justeras. Bildanalys blir således ett kraftfullt verktyg tillsammans med visualisering. 
Produkt- och systemutveckling
Visualiseringsteknik kommer att spela en stor roll i framtidens utvecklingsarbete och kundanpassning/konfigurering. Det handlar om att i tidiga faser kunna testa och utvärdera design i tidiga skeden, men också om att snabbt kunna styra om i sena skeden, även i mycket komplexa produkter och system.
Övervakning och styrning av produktionsprocesser
Minst lika viktigt som att erbjuda attraktiva produkter och tjänster är att ha en effektiv och hållbar produktionsprocess och tillverkning. Behovet av information från processer möts upp av den snabba utvecklingen av smarta sensorer och beslutsstödssystem.
Kunderbjudande och säljstöd
Genom att förädla stora mängder data kan företag verksamma inom industrin lättare skapa kunderbjudande men också utforma säljstöd. Genom förädlingen av data skapas helt nya former av stöd för en bättre kundbearbetning.
Eftermarknad och underhåll
Med hjälp av visuella verktyg, data- och bildanalys samt integrerad diagnostik har sjukvården möjlighet att skapa en förbättrad vårdkedja och anpassad vård från analys, diagnostik och behandling till framtida prediktion utifrån en ökad patientkännedom.

Medicin

Individanpassad vård
Med hjälp av visuella verktyg, data- och bildanalys samt integrerad diagnostik har sjukvården möjlighet att skapa en förbättrad vårdkedja och anpassad vård från analys, diagnostik och behandling till framtida prediktion utifrån en ökad patientkännedom.
Patologi
Patologibilder, bilder på vävnadsprover, innehåller stora mängder data. Bildbaserad diagnostik och analys av ”big data” faller väl inom ramen för initiativets kompetens.
Ortopedi
Avancerad visualisering och bild-återskapning kan vi utveckla tekniker och medicinska verktyg för banbrytande precision, förkortade operationstider och färre revisioner med både stor klinisk och ekonomisk nytta som resultat.
Rättsmedicin
Virtuella obduktioner är ett område under konstant utveckling. Här ser vi även hur den medicinska informationen kan öka värde och komplettera brottsplatsvisualiseringen som berörs inom Visual Swedens samhällsområde.
Vård på distans
Ett stort värde ligger här i att kunna samla in och bearbeta stora mängder information och kvantitativ bilddata för att analysera populationsmönster, för att på så sätt t ex initialt utveckla visuella biomarkörer och kunna ge förbättrad diagnostik.

Samhälle

Hållbara städer och hållbart samhälle
Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ska genomsyra all forskning och utveckling som sker inom Visual Sweden. Här finns bland annat ett stort intresse av att korta ner projekterings- och byggtider. Typiska tillämpningar kan handla om visualisering i mycket tidig projekteringsfas av enskilda fastigheter eller stadsdelar, visualisering som stöd för invånardialog och visualisering för underhåll av fastigheter. I ett större perspektiv måste även landsbygden beaktas. Visualisering och bildanalys har t ex en given plats för ekologi i de areella näringarna. 
Infrastruktur/drift av samhällsfunktioner
Innefattar driftfunktioner för energiförsörjning, vatten/avlopp, IKT-infrastruktur, transport-infrastruktur med mera. Tillämpningar kan vara nya och förbättrade former för övervakning av distributionen med manuellt beslutsstöd, som t ex flygledning från ”fjärrtorn”, men även bildanalys i t ex trafiksammanhang för mer autonom övervakning och styrning. 
Samhällssäkerhet och rättskipning
Innefattar säkerhet för ökad trygghet, förebyggande av brott samt utredning av brott. Det kan exempelvis handla om kameraövervakning med inbyggt intelligent stöd för att upptäcka avvikande beteenden, fusion av information från kameror och andra sensorer till en sammanhängande helhet som kan visualiseras för analys, men också såväl bildanalys som visualisering av brottsplatser med omgivning utifrån video, stillbilder och annan tillgänglig information. 
Kultur, media, spel och upplevelser
Under mobiliseringsfasen har det blivit tydligt att det finns många tillämpningar av avancerad visualisering och bildanalys inom kulturområdet, exempelvis finns samarbeten mellan regionala företag och nationella intressen avseende kulturarv. Flera företag nu knutna till Visual Sweden är inriktade på grundläggande medieteknik och under det senaste året har regionen samlat krafterna inom spelområdet genom en kraftfull satsning på mötesplatsen East Sweden Game.  

Utbildning och livslångt lärande 
Det är uppenbart att visualisering har en viktig roll inom lärandeområdet. Det är också ett område där Visual Swedens kommunala intressenter har en stor del av sin verksamhet och det finns även privata utbildningsföretag bland intressenterna. Visualiseringscentrets verksamhet är också i hög grad skolinriktad. Relevanta och sannolikt växande områden är distansutbildning, självlärande och vidareutbildning (livslångt lärande).