[ingress]Visst har du upplevt den där jobbiga situationen när du plötsligt blir haffad i vimlet på stan eller på ett organiserat mingel och möts av ”Tjenare, kul att se dig här, det är minsann inte så ofta nuförtiden”. Ansiktet ser mycket bekant ut. Men du kan inte för hela världen koppla ihop det i hjärnan med vad personen heter och inte ens i vilket sammanhang ni tidigare har träffats. Personen pratar på men du har svårt att ta in vad som sägs, men du nickar och ler lite osäkert. Du försöker på något sätt att spela med. Din hjärna jobbar för högtryck och du kan inte tänka på något annat än vem det är som har tilltalat dig på detta för den personen så självklara sätt. Ju längre samtalet går, desto mer pinsamt blir det. Till sist tvingas du krypa till korset och inser att du redan vid första ögonblicket borde ha varit ärlig och sagt ”Ursäkta, jag känner ju igen dig jätteväl, men kan just nu inte koppla riktigt”.[/ingress]
Snart kan vi slippa den typen av situationer. Nu har nämligen det koreanska företaget Eyeaha lyckats få till en fungerande lösning. Nyckeln till detta är helt transparent elektronik, något som framförallt är intressant för olika typer av displayer och bildskärmar, där elektroniken helst ska vara osynlig. Här har den förfinats ytterligare så att den till fullo kan integreras i kontaktlinser – kontaktlinser som innehåller både en liten kamera och en display som kan visa ett par rader med text (2 x 40 tecken). Inte nog med det, de har dessutom lyckats få in en Bluetooth-krets i linsen – även denna helt transparent. Därtill har den en liten processor som är optimerad för att hitta ett ansikte i den bild som kameran fångar in. Programvaran har tagits fram tillsammans med ett världsledande företag på området – man vill av affärsmässiga skäl inte säga vilket.
Nu kanske du anar vart det här ska bära – just precis – det handlar om maskinell ansiktsigenkänning. När processorn har identifierat ett ansikte kan den via Bluetooth-länken via din mobil nå dels ditt eget kontaktregister, men också sociala medier – inte minst Facebook – som har egna algoritmer för ansiktsigenkänning, dvs man kan skicka bilddata dit och få tillbaka ett namn. Men vänta nu – kanske du säger – det där tillåter inte GDPR. Jodå, de allra flesta har gett sitt godkännande för mer än de tror – särskilt om man är lite socialt orienterad och det brukar ju de flesta som springer på mingel vara.
När du har dessa linser på dig kan du själv gå runt och briljera eller bara provocera och sätta myror i huvudet på folk. ”Tjenare Mattias, tänk vad roligt vi hade den där gången, du vet, ha ha ha” eller ”Grattis på födelsedagen Caroline Johansson, visst är det 49 du fyller nu”. Det kan vara bra dörröppnare som både kan ge dig nya kontakter, kanske rentav en partner – och så får du inte minst chansen att berätta om uppfinningen och då framstå som en person i den absoluta frontlinjen. Vem vill inte vara där?
Läs mer om Eyeaha och de nya linserna här!