
I och med Visual Swedens 10 års-jubileum vill vi lyfta företag, forskare och innovationer som varit viktiga för oss och vårt teknikområde. Spotscale är det innovativa visualiseringsföretaget som i mer än tio år väntat in marknadens mognad. Är tiden äntligen mogen för 3D-visualisering av byggnader? Vi pratade med grundare Ludvig Emgård om dåtid, nutid och framtid för visualisering av byggnader och städer.
”Spotscale har alltid legat något före sin tid och tålmodigt väntat på att marknaden ska mogna. Vi har hela tiden varit fast övertygade om att digital inspektion och prediktivt underhåll inte är en fråga om det kommer, utan snarare om när,” säger Ludvig.
Från realism till intelligenta lösningar
Bolaget startades officiellt på företagsinkubatorn LEAD 2013. Mycket har förändrats sedan dess men grundidén har funnits där från start: högupplöst 3D-visualisering av byggnader. Under de första åren utforskade företaget många olika användningsområden – allt från försvar och spel till stadsplanering. De genomförde även projekt tillsammans med Visual Sweden och visualiserade både skogspartier och brottsplatser. För några år sedan landade Spotscale i insikten att ägare av fastigheter och industrikonstruktioner var den primära målgruppen. Fokus skiftade därmed från realistiska visualiseringar till mer avancerad bildanalys för att identifiera skador och problem.
”Det som har hjälpt oss driva på utvecklingen är främst den tekniska utvecklingen med ökad beräkningskapacitet, bättre kameraupplösning och effektivare AI-teknik. Idag är kameratekniken betydligt mer lättillgänglig. Dessutom har trenden kring digitala tvillingar hjälpt oss framåt. När vi startade fanns knappt begreppet, och nu är det något alla pratar om. Förändringsbenägna personer och early adopters på Riksbyggen, COOR, Volvo och LKAB har varit viktiga samarbetspartners,” berättar Ludvig.
Specialisering på betong och stål
Branschens långsamma digitalisering gjorde att Spotscale valde att fokusera på kunder med hög ekonomisk risk och tydliga behov, som industribyggnader och betongkonstruktioner. De senaste tre åren har bolaget satsat specifikt på betong, där AI-lösningarna fungerar särskilt väl. Spotscales avancerade teknik möjliggör att AI-analyser projiceras direkt på 3D-modeller, vilket gör det möjligt att individuellt spåra och mäta skador över tid, inklusive mikroskopiska sprickor. Partnerskapet med holländska Kiwa har tydligt demonstrerat den stora potentialen för denna teknik.
Digitalisering av Testing & Inspektion
Ludvig Emgård ser att Spotscales lösningar kommer bli allt vanligare inom den globala branschen Testing, Inspection & Certification, som omfattar bedömningar av fastigheter och industriella konstruktioner.
”Det har visat sig vara en enorm bransch, trots att få känner till den. Här finns en stor potential för automatisering och digitalisering. Vår automatisering kommer effektivisera och ersätta traditionellt manuellt arbete med inspektion och rapportering. Nu har tekniken accepterats av branschen, även om implementeringen fortfarande går långsamt. Automatiserad, prediktiv analys kommer att vara standard inom tio år och kontinuerlig digital inspektion kommer vara vardagsbruk,” menar Ludvig.

(c)Magnus Mikaelsson OutsidePhoto
Expansion och framtida samarbeten
Nästa steg för Spotscale är att utveckla och applicera lösningarna på stål, ett material som ofta används i kombination med betong inom industriella konstruktioner som broar och fabriker. Bolaget har nyligen fått ett kapitaltillskott och befinner sig nu i en expansiv fas där rekrytering inom försäljning, marknadsföring och utveckling pågår.
”Vi kommer fortsätta möta den ökade efterfrågan genom att identifiera och samarbeta med förändringsbenägna aktörer inom branschen,” avslutar Ludvig.
Ökat intresse för visualisering av städer
Intresset för visualisering av byggnader och städer har ökat markant de senaste åren, vilket märks tydligt i flera projekt runtom i Sverige. Ett exempel är det nyligen avslutade SimStad-projektet i Norrköping, där man skapat en digital tvilling för att effektivisera stadsplanering och underhåll. Projektet, som finansierades av Norrköpings fond för forskning och utveckling, har banat väg för Visual Sweden City Platform – en större satsning finansierad av FORMAS och Smart Built Environment, i samarbete med bland annat Linköpings universitet, Maxar, VTI samt städerna Malmö, Norrköping och Linköping. Syftet med satsningen är att ge svenska städer metoder och verktyg för att självständigt skapa digitala tvillingar. Vilket kan revolutionera både samhällsplaneringen och fastighetsförvaltningen med hjälp av AI och avancerad bildanalys.