Digitala tvillingar är ett område som är otroligt hett just nu inom flera olika branscher. I Visual Sweden-projektet TWIN Generator tittar man specifikt på digitala tvillingar av industrianläggningar och hur man kan utveckla metoder som kan automatisera processen som tar fram dessa tvillingar. I förra veckan besökte projektgruppen Siemens Energy i Finspång, som deltar i projektet som både part och testmiljö.
Från en bergsknalle på Norrmalm i Finspång får man en bra överblick av Zero Emissions Hydrogen Turbine Centre, en demonstrationsanläggning som visar hur vätgas och gasturbiner, förnybar energiproduktion och energilagring samverkar i ett framtida flexibelt och hållbart energisystem. Anläggningen är också den demonstrator som används inom projektet TWIN Generator.
– Idag har vi varit ute på anläggningen för att se hur den ser ut, vilka komponenter som ingår, hur komplex en sådan här anläggning är och också kollat lite vilka avgränsningar som finns. Det är en jättestor anläggning så vi behöver inom projektet göra någon typ av avgränsning. Vi har också kollat mer tekniskt på vilken typ av digitala tvillingar som finns idag och vad vi vill generera inom projektet när det kommer till maskininlärningslösningar och just digitala tvillingar, säger Anton Wiberg, projektledare för TWIN Generator och postdoktor vid Linköpings universitet som också är en projektpartner.
Mer i detalj så kommer projektet titta på hur man kan automatisera processen för framtagandet av digitala tvillingar av anläggningar, som genom den typen av visualisering är ett viktigt stöd när serviceinsatser ska planeras, vid träning och för hjälp på distans. För Siemens Energy, som i Finspång arbetat med digitala tvillingar i över ett decennium (tidigare Siemens, reds. anm.) och på senare tid allt mer i 3D och virtuella verkligheter, är området otroligt viktigt framöver.
– Det vi ser och tror är att våra kunder, ganska snabbt efter att vi introducerat digitala tvillingar, kommer att höra av sig till oss och berätta att de har en gammal anläggning och fråga om vi inte kan fixa en digital tvilling av den också? Idag är svaret att det går men det kommer också att bli väldigt dyrt. Då vet vi att kunderna kommer att säga nej. Så syftet med projektet är att hitta metoder att snabbare och mer kostnadseffektivt bygga de informationsmängder som behövs för en digital tvilling, säger Per Söderberg, Head of Digital PLM vid Siemens Energy.
– Nu har vi kommit förbi den första fasen i projektet och ska nu dokumentera mer vad exakt vi ska leverera, fokusera på och komma fram till. Att göra alla projektpartners nöjda så att det blir både forskning som kan publiceras men också någonting som är användbart för industrin, avslutar Anton Wiberg.