Nästa vecka är det äntligen dags för årets upplaga av Code Summer Camp, det populära programmeringslägret där 300 barn och ungdomar får chansen att utforska kodningens värld. Tomlin Studio och Drakryggen, båda medlemmar i Visual Sweden, är två av de företag som bidrar till årets program.
Kan det populära spelet Fortnite vara en inkörsport till programmering? Och vilka färdigheter kan man utveckla genom spelande? Dessa frågor kommer Tomas Nihlén, medgrundare av Tomlin Studio i Norrköping, att besvara i sin föreläsning ”Fortnite och spelteknik för framtidens skapare”. Föreläsningen kommer att hållas för föräldrarna till lägerdeltagarna och ger dem en inblick i hur onlinespelet Fortnite kan inspirera till teknikintresse samt hur kunskaper inom spel kan bidra till deras barns personliga och professionella utveckling.
– För föräldrar finns det massor att vinna på att engagera sig i sina barns spelintresse. Det ger en djupare förståelse för vad barnen är intresserade av vilket kan skapa en starkare relation mellan förälder och barn, berättar Tomas.
Tomas menar också att det är en ren trygghetsfråga. När föräldrern har en ökad kunskap om de spel deras barn spelar kan de bättre skydda sina barn online och ge dem verktyg för att hantera potentiella problem. Dessutom blir det enklare för föräldrarna att hjälpa sina barn utveckla sunda spelvanor, till exempel genom att sätta gränser för skärmtid och främja en balans mellan spelande och andra aktiviteter.
Yrkesfärdigheter sprungna ur spelande
Fortnite, som spelas av miljontals användare över hela världen, är välkänt för de flesta barn och ungdomar. I Tomas föreläsning kommer han inte bara att prata om själva spelet utan också om vilka andra intressen och kunskaper som kan växa fram utifrån spelandet, såsom programmering, logiskt tänkande och problemlösning.
– Att skapa sina egna spelvärldar ger barnen möjlighet att uttrycka sin kreativitet, tänka utanför boxen och vara innovativa. Dessutom lär de sig praktiska färdigheter som att skapa 3D-objekt och navigera i 3D-miljöer, vilket kan vara värdefullt inom områden som arkitektur, ingenjörsvetenskap, produktutveckling och animation, säger Tomas.
Barnens feedback är ovärderlig
Ett annat bolag som valt att engagera sig i Code Summer Camp är Linköpingsföretaget Drakryggen. Sedan 2021 har deras lösning, PlayIT, fått agera experimentyta för lägerdeltagarna. PlayIT är en del av Magistratshagens lekpark i Linköping, som är programmerbar och styrs med hjälp av blockprogrammering. Utveckling av PlayIT har gjorts inom ramen för ett projekt i Visual Sweden. Tanken är att barnen själva ska kunna programmera nya lekar och på så sätt skapa och främja lek i parken.
– Genom att delta i Code Summer Camp har vi fått ovärderlig återkoppling om vad barnen tycker är roligt, viktigt och utvecklande när de använder PlayIT. Denna feedback har varit en viktig input när vi iterativt har förbättrat vårt system, berättar Jonas Hangvar från Drakryggen. Barnen är värdefulla användare och vårt mål är att tillfredsställa deras behov av att lära sig mer om programmering.
Från skärm till verklighet
En stor fördel med PlayIT är också att det som programmeras på skärmen sedan tillämpas i den fysiska världen, vilket ökar förståelsen för hur programmering fungerar och hur det integreras i vårt samhälle. I år kommer lägerdeltagarna att få välja mellan två uppgifter som är designade för att främja inlärning. Antingen kan de programmera en lek som involverar rörelse mellan de två stora programmerbara äggen som finns i parken, eller så kan de utmana besökarna genom att skapa ett quiz i sagokojan.
– Vi hoppas att PlayIT kan väcka intresse för teknik genom att vara ett pedagogiskt verktyg för att lära sig programmering, där man kan välja mellan blockprogrammering eller textprogrammering baserat på tidigare erfarenheter och lärandemål, förklarar Jonas.
För framtidens talanger
Det här är bara två aktiviteter på det fullspäckade schema som kommer möta deltagarna på Code Summer Camp som den här sommaren går in på sitt nionde år. Initiativet fortsätter år efter år att engagera barn och föräldrar men också de lokala näringslivet som, precis som Tomlin Studio och Drakryggen gör, ser ett värde i att investera i framtidens talanger.