I höstas utlyste Visual Sweden extra projektmedel på en miljon kronor för att fira det stundande 10 års-jubileet. Totalt 24 ansökningar mottogs, och nu har fem projekt har valts ut för finansiering.

– Vi är överväldigade av det stora intresset och den höga kvaliteten på de inskickade ansökningarna! Att vi nu får möjligheten att stötta dessa fem otroligt spännande projekt känns fantastiskt. Det är projekt som inte bara visar på kreativitet och teknisk skicklighet, utan som också har potential att göra verklig skillnad i samhället. Vi ser verkligen fram emot att följa deras utveckling under året och hoppas att de blir inspirerande exempel för hela vårt nätverk, säger Tim Larsson, projektledare på Visual Sweden.

De utvalda projekten

Utveckling av AI-modeller för klassificering av markmaterial

Sökande: Anders Kettisen, Dubblett AB
Beskrivning: Projektet utvecklar AI-modeller för att klassificera markmaterial med hjälp av nationella flygbilder och höjddata från Lantmäteriet. Målet är att ta fram en produktprototyp som visualiserar landskapets sammansättning och möjliggör samhällskritiska analyser som översvämningsmodellering och bulleranalyser.
I samarbete med: Eksjö Kommun, AFRY AB

Visualisering och simulering av en socialt hållbar stadsdel – Skäggetorp, Linköping

Sökande: Kristin Nenzén, Action for Society Sweden AB
Beskrivning: Projektet utvecklar en 5D-visualisering av stadsdelen Skäggetorp i Linköping för att stödja social hållbarhet och trygghet. Visualiseringen bygger på data från tidigare forskningsprojekt och hjälper samhällsaktörer att prioritera insatser för ökad trygghet och trivsel.
I samarbete med: Platssamverkan Skäggetorp, Rise, Alster

Norrköping i Fortnite

Sökande: Tomas Nihlén och Linda Pierre, TOMLIN STUDIO AB
Beskrivning: Projektet skapar en prototyp för hur en digital tvilling av Norrköping kan användas på plattformen Fortnite. Målet är att erbjuda medborgare och lokala företag möjlighet att interagera med och uppleva staden i en spel- och metaverse-miljö.
I samarbete med: TOMLIN STUDIO AB

Trygghet för barn vid MRI

Sökande: Peter Lundberg, Universitetssjukhuset i Linköping
Beskrivning: Projektet utvecklar en metod för att minska stress och behovet av narkos hos barn vid magnetkameraundersökningar. Med hjälp av tecknad film, VR-upplevelser och lek förbättras förberedelserna och upplevelsen för både barn och föräldrar.
I samarbete med: Universitetssjukhuset i Linköping, Region Östergötland, Barncancerfonden med flera

Brandbild – beslutsstöd för räddningsinsatser

Sökande: Jörgen Ahlberg, Scienvisic AB
Beskrivning: Projektet utvecklar ett system som samlar in, analyserar och visualiserar bilder från olika källor vid räddningsinsatser. Systemet hjälper insatsledare att fatta snabbare och bättre beslut vid bränder.
I samarbete med: Räddningstjänsten Östra Götaland, Räddningstjänsten Storgöteborg, Termisk Systemteknik, Visage Technologies